Vandra på Koön

Koön 5

Marstrand är en välkänd plats i Bohuslän. Men, ön innan Marstrand, som är Koön, det kanske är en ö som inte har fastnat i minnet eller kommer upp som första val. Men, om du ger Koön en chans, kanske du ändrar din bild, för Koön har mycket att erbjuda och du slipper att åka färja.

Vi besöker ofta de vandringsleder som finns på Koön. Alla tre slingorna är cirka lika långa. 4-5 km långa, men lite olika tuffa att genomföra.

Svarta slingan

Det har oftast blivit den svarta slingan, då den är mest väster ut och innehåller lite mer höjdskillnader. Eftersom den är belägen långt väster ut på Koön och är periodvis högt upp över havet, innebär det att du kan se långt ut över havet. Bland annat kan du skåda Paternoster i horisonten. Även Hätteberget (stor fyr) syns. Leden inleds med enklare promenad, för att  sedan övergå i en trappa. Väl upp där kan man se Marstrands norra inlopp. Vidare över en damm och vidare ut på klipporna . Här är det en del höjdmeter som avverkas. På toppen kommer du till ett byggt utsiktstorn. Där kan du skåda åt alla väderstreck. Marstrand i söder, Pater Noster i väster och Åstol i norr. När väl turen går vidare passerar du en vattenresurs/ vattentäkt. En populär utflyktsplats för båtar ser du till vänster då du går längs med leden och har vattentäkten på höger sida.  Efter mer höjdmeterstigande kliver du in i militärens gamla bevakningsborgar som utgjorde kontroll av sjöfarten in mot Hakefjorden och vidare norr över. Turen avslutas med en promenad i skogsnatur.

Denna, svarta runda, är väldigt enkel att komma till, lagom lång för en eller två timmars aktivitet och man får se många olika vegetationer och utsiktsmöjligheter. Samt, att det kan vara skönt att komma bort från pulsen en stund om man varit på Marstrand några dagar. Men, det är ganska mycket höjdmeter som skall genomföras, på den 5 km långa slingan.

Koön
Koön 1
Koön 2

Gröna slingan

Den gröna slingan är mer promenadvänlig. Här kan du stora delar av sträckan även komma fram med barnvagn eller rullstol. Det finns trevliga rastplatser med grill. För den som vill kan man även övernatta i de vindskydd som finns.

Detta med att sova över ville vi ju testa såklart, så vi packade samman en packning för att övernatta en natt, men också massa mat och dryck. Vi fick en fantastisk kväll som du ser på bilderna. Vi grillade god mat och njöt av augustikvällen. Sedan kröp vi in i vindskyddet och somnade gott till dagen därpå. Enkelt att komma dit, alla kunde vara med och alla var nöjda.

Koön 3
Koön 4

Lederna är öppna året om

Det som är det fina med dessa vandringsleder som skapat på västkusten är att dom även går att använda på vintern.

Så, en helg i januari tog jag med mina föräldrar för en promenad och det gick helt okej. Vi hade en trevlig stund och det kändes tryggt att ta med seniorerna på turen även om den några få bitar var lite ojämn i marken. Turen passerar även Marstrands Camping, så om du vill starta därifrån så går också det bra.

Om du vill läsa mer om dessa leder på Koön kan du läsa mer här

Bp#10

Dela gärna artikeln med dina vänner

Denna webbsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida, accepterar du att vi använder cookies.  Lär dig mer

sv_SE