Valön Naturreservat; Vandring på klipporna

Valön

Vi besöker Valön vid Hamburgsund, Tanum kommun ganska ofta. Det är alltid något speciellt att kliva ut i naturen, att vandra i det fria där. Det är ett naturskyddsområde som har klarat att behålla mycket av det ursprungliga tiderna, då man brukade jorden för jordbruk och dess djur. Även om vi besökt området många gånger, hittar man alltid något nytt att se på eller en ny bergstopp att bestiga.

Parkering vid Valön Naturreservat

När vi beger oss till Valön, parkerar vi bilen enkelt vid den avsatta parkeringen. Därifrån kan man välja att starta på två sätt.

Valön 1
Valön 2
Valön 4

Södra leden längs med vattnet

Det ena sättet är genom att vandra genom ängarna i början. Då får man med sig lite av den gröna naturen först. Men, snart kommer klipporna. Därifrån följer du en led som tar dig runt en slinga på cirka 1 timma. Det är tidvis väl kuperat och vattenlinjen är ofta nära fötterna. Efter cirka 15-20 minuter har du kommit ut på västra sidan av området. Där öppnar havet upp sig och du kan nu välja lite olika leder att gå. Det är egentligen inte så mycket led, utan mer klippor i det fria som ger olika möjligheter till att hitta fram då man vandrar norr ut. Vandringen är tidvis krävande, men med normalt fungerande kondition så klarar de flesta av denna tur.

Valön 6

Västra leden mer rakt på havets sus

Det andra valet är att starta sin vandring mer direkt mot klipporna. Då kommer du upp på en höjd ganska snabbt och ser långt ut i havsbandet, väster ut. Det är alltid en vacker syn. Men, det tar cirka 10-15 minuter innan du vandrat på de leder som tar dig fram till yttersta klipporna. Vi använder ofta denna väg då vi har som mål att komma fram till vattnet lite snabbare, för dom dagarna då målet mer är att bada och ha picknick. Tänk dock på att det är halt på vissa partier på klipporna då berget blir vått. Man, kan ofta se det genom att det är svarta partier p åberget.

Området är ett naturskyddsområde, så det är viktigt att respektera de lokala reglerna som gäller. Om du är osäker kan du läsa artikeln om allemansrätten eller om naturreservat.

Det är alltid klokt att ta med en vindtät jacka, för oavsett hur varmt det är så är vinden kall och plötsligt går solen i moln en stund. Att även ha bra skor är också att föredra. Då det är varierande träng då man vandrar i Bohuslänslandskapet.

Hoppas att du får en fin tur.

Läs mer: Resmål Hamburgsund

Läs mer: Resmål Fjällbacka

br#3

Dela gärna artikeln med dina vänner

Denna webbsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida, accepterar du att vi använder cookies.  Lär dig mer

sv_SE