Ramsviskslandet, Vintervandring med magiskt ljus

Ramsvik 5.

Efter allt ätande under julen och nya löften med tillhörande bubbel på nyårsafton, var det tags att komma ut i naturen igen. Vi begav oss till Ramsvikslandet den 3 januari 2021 för att vandra några timmar denna soliga dag.

Ramsvik

Vägen till Ramsvik i Sotenäs kommun

Vi svängde av vid Sotekanalen, som ligger i Sotenäs kommun. Där ifrån var det sedan cirka 10-15 minuters bilresa på mindre vägar, och passage över Sotenkanalen. Bara Sotenkanalen i sig självt är en upplevelse, men vi tog i alla fall vänster där för att köra söder ut till Haby. Väl nere vid Haby parkerade vi bilen och förberedde oss för vandringen.

Flera val av leder

Från parkeringen följde vi den rösade led som finns väl utmärkt. Vi hade också med oss den karta som vi skaffat innan. Vi valde att börja med att gå längs med vattnet, väster ut, för att sedan ta inre vägen på vägen tillbaka. Det var en fantastisk dag, med mycket sol och lite vind. Men, det var kallt i luften och bergen hade ett tunt lager is, så det var halt emellanåt.

Ramsvik 4

Utsikten är magnifik och du ser Smögen i söder och Hunnebostrand i norr.

Norra alternativet av utgångspunkt för vandringen

Vi har också valt att utgå från norra sidan av Ramvikslandet, en annan gång. Även den turen var lyckad. Alla lederna är väldigt bra uppmärkta, men det kan vara kuperat periodvis. Men, det har ju berg en tendens att vara. Så, man kan verkligen rekommendera att besöka detta område, eller ö som det egentligen är.

Ramsvik 2

Strålande sol men glatt under fötterna

Eftersom det var så halt på bergen, var min fru glad över att ha valt sina Icebugg-skor den dagen. Dom har ju ett speciellt gummi som fäster väldigt bra på kalla och isiga berg. I övrigt hade vi med oss varsin liten ryggsäck och en varm jacka. Inga konstigheter egentligen.

Ramsvik 3

På kartan kan du se att det är många olika spår att följa. Så, om du vill ut i havsbandet på en enkelt sätt är Ramsvikslandet ett bra alternativ.

Läs mer: Resmål Smögen

Läs mer: Resmål Hunnebostrand

br#2

Dela gärna artikeln med dina vänner

Denna webbsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida, accepterar du att vi använder cookies.  Lär dig mer

sv_SE