Vandra i Smögen

Smögen 2

Smögen är en plats som alltid är trevligt att besöka oavsett årstid. Såklart är det sommaren som är mest populär och det händer många saker att uppleva. Men, eftersom vi delvis bor i norra Bohuslän (kunnat spendera mycket tid i Bohuslän under denna pandemi som härjat världen), har vi kunnat besöka Smögen även på vintern.

En trippel vandring i Smögen

Nedan skriver jag om olika tillfällen vi har besökt Smögen den sista tiden.

  • Sandöns Naturreservat /vandringsled.
  • Strosande på Smögenbryggan (Se Smögen destination)
  • Julafton med utsikt mot Hållö.
Smögen 4
Smögen 3

Sandöns Naturreservat

Vi börjar med då vi besökte Smögen en augustidag 2021. Vår plan då var att vi skulle utforska Smögens natur lite extra, i stället för att strosa på bryggan, som är så vanligt. Sedvanligt svängde vi av i rondellen som skiljer om du skall fortsätta till Kungshamn, eller svänga av till Smögen. Väl ute på Smögenbron häpnas man av Sveriges vackra skärgård, igen, där Smögen är en av de allra finaste Bohus pärlorna. Nästan direkt efter bron svängde vi av mot Sandöns Naturreservat, vid ICA-butiken. Bara en liten bit in på vägen parkerade vi bilen vid en välordnad parkering, där information finns om Sandöns vandringsled.

Vandringsleden börjar vid en badplats vilket är en trevlig start och möjliggör att man kan lämna familjemedlemmar där, om dom inte vill vandra den cirka timmeslånga leden. Men, leden är väl ordnad med mycket asfalterad yta större delen av sträckan, så det är möjligt för rullstol, barnvagnar och äldre personer som önskar mer enkel access. En bit i alla fall.

Väl ute på leden vandrade vi nordväst ut mot den udde som Sandön har. På vägen dit upptäckte vi en liten damm med näckrosor, vilket var ett trevligt inslag. Vi vandrade sedan ut till yttersta udden. Liten väl förtjänt rast unnade vi oss såklart samtidigt som utsikten togs in.

Smögen 5

På tillbakavägen valde vi att gå den led som går mer västerut över klipporna. Den var inte lika enkel att gå, men det var väl utmarkerat. Det gjorde att naturkänslan var mer påtaglig. Cirka en timma senare avslutades vandringen vid badplatsen igen.

Smögen 1

Smögenbryggan

Smögenbryggan är populärt att besöka. Vi gillar också det, men försöker att förlägga våra besök till Smögenbryggan de perioder som är lite mindre populära dagar. Då slipper man den mesta trängseln och butikspersonalen har mer tid att hjälpa till. Smögen hamnbassäng har som bekant två sidor, vilken den ena av dom är mest populär. Men, vår rekommendation är att också besöka “andra sidan”, för där har det skett väldigt mycket de sista åren. Det finns flera restauranger och det är möjligt att vandra ut på klipporna, för att bara slappa eller kanske ta ett dopp. Vi har skrivit mer utförligt om olika turer du kan göra kring Smögen på vår destinationssida om Smögen, så gå dit för att få mer information .

Smögen 6
Smögen 7

Julaftons utflykt

Under den värsta pandemin, med full isolering, då man inte fick träffa någon annan person, än sin närmsta familj, valde vi att besöka Smögen på självaste julafton. Vi packade ner god förmiddagsfika och begav oss ut på en kortare promenad. Sedan satte vi oss på klipporna med utsikt mot Hållö. Solen var framme och det vackra ljuset visade sin bästa sida. Det var mycket trevlig stund. Så, Smögen levererar även en Julafton

bp#5

Dela gärna artikeln med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida, accepterar du att vi använder cookies.  Lär dig mer

sv_SE