Bada på Fotö

Fotö2

Vad är mer sommar än att bada i havet, kan man fråga sig. För oss som bor och är uppväxta i Bohuslän är bad en naturlig del i sommarens aktiviteter.

Det har skett många badtillfällen på olika öar norr om Göteborg och i norra Bohuslän genom åren. Men, jag har inte utforskat alla bra badställen i Göteborgs skärgård än. För att motverka det, begav oss till Fotö en sommardag.  Här är en kort berättelse om vår badutflykt till Fotö.

Fotö ligger som en egen ö, men är kopplad till Hönö via en bro. För att komma till Fotö börjar du med att åka till Hjuvik, eller egentligen till Lilla Varholmen där man tar bilfärjan till Hönö. Sedan är det ytterligare en resa på cirka 5 km innan man landar på Fotö.

Det upplevs som en turistfattig ö. För det känns som att det mesta är tillrättalagt för de som har fritidshus eller är bofasta. Men, det gör det än mer intressant att uppleva, så nära Göteborg.

Fotö3

Bra badmöjligheter

Badmöjligheterna är bra på Fotö. Det finns gott om plats på klipporna och det finns en bra badstege. Vi såg att flera låg i och snorklade i viken, så det är nog fint att beskåda botten här.

Åk ut i tid på morgonen

Ett tips som jag kan ge är att åka ut tidigt till den badplats so du skall besöka. Även Fotö har samma fenomen som på alla platser i Göteborg, folk kommer ut sent på förmiddagen på klipporna. Åk därför ut tidigt till badplasten, för då får du ha klipporna för dig själv. Ät inte frukost hemma, utan ta med frukosten till klipporna.

Njut alltså av förmiddagen och när sedan alla andra människor kommer och det börjar bli många personer på klipporna, så där vid 13-14 tiden. Ja, då är det dags att packa samman sina  saker och bege sig hem.

Fotö1

Som vanligt i Bohuslän så går det fint att göra egna små promenader eller vandringar på klipporna. Det är ett enkelt sätt att se mer och kanske hitta en egen liten plats. Vi valde att ligga still denna dagen, men såg att andra vandra omkring.

Fotö

Som jag nämnde så är Fotö inte den mest turisttäta platsen, men det finns välordnat med hamnplats och även uppställningsplats för husbilar.

Parkering för vår bil var heller inget problem. Men, så var vi ute i tid på förmiddagen också, så som jag tipsade om.

Fotö4

Fotö är ju bara en av många vackra platser i Göteborg och Bohuslän. Om du vill läsa mer om bra badplatser rekommenderar jag att du besöker vår information om badplatser i Göteborg och övriga Bohuslän.

Läs också mer om andra öar i Södra- och norra Göteborgsskärgård här.

BP#

Dela gärna artikeln med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida, accepterar du att vi använder cookies.  Lär dig mer

sv_SE