bild på Fjällbacka

Bovallstrand: En charmig kuststad vid västkusten

Bovallstrand är en pittoresk fiskeby belägen på västkusten i Sverige. Med sin charmiga hamn, färgglada hus och fantastiska utsikt över havet är det en populär destination för turister som söker avkoppling och en lugn atmosfär. Byn har en befolkning på cirka 800 personer och är en del av kommunen Sotenäs.

🗣 Sidan innehåller annonslänkar från samarbetspartner.

Bovallstrand är en av de mindre fiskesamhällen i Bohuslän, vilket gör att det är ett lugnt och gemytligt samhälle. Men självklart kan du köpa färska skaldjur och fiskrätter, som serveras på de lokala restaurangerna. Besökare kan också njuta av en promenad längs den vackra strandpromenaden och ta in den friska havsluften. För den äventyrslystne finns det möjlighet att hyra kajaker eller paddleboards i närheten för att utforska kustlinjen och de omgivande öarna.

Bovallstrand är också hem till flera konstnärer och hantverkare, och besökare kan utforska de lokala gallerierna och butikerna som säljer unika handgjorda produkter. Med sin avslappnade atmosfär och vackra omgivningar är Bovallstrand en plats som definitivt är värd att besöka för den som söker en paus från stadslivet.

Boka boende i Bovallstrand

Om du planerar att resa till Bovallstrand och letar efter ett bra boende, har du flera alternativ att välja mellan. Här är några tips på vad du bör tänka på när du bokar ditt boende i Bovallstrand, samt ett hotell som jag rekommenderar.

Hotell i Bovallstrand

Det finns flera hotell i området kring Bovallstrand. I utkanten av orten, i närliggande samhällen hittar du Hotell Kungshamn, Kustnära vandrarhem och Smögen Hafvsbad. Hotell är ett bra alternativ om du vill ha en bekväm och serviceinriktad vistelse med tillgång till faciliteter som restaurang, bar, pool och spa. Hotell kan dock vara dyra, särskilt under högsäsong, och du kan behöva boka i god tid för att få plats.

Ett annat alternativ är att söka efter ett hus att hyra. Då rekommenderas stugsommar, som har stort utbud av hus som hyrs ut året runt.

Camping

Om du föredrar ett mer naturnära och prisvärt boende, kan du välja att campa i Bovallstrand. Det finns flera campingplatser i närheten av orten, där du kan hyra en stuga, ett tält eller en husvagn. Camping är ett bra alternativ om du vill ha mer frihet och flexibilitet i din resa, och om du gillar att umgås med andra campare. Camping kan dock vara obekvämt, särskilt om vädret är dåligt, och du kan behöva ta med dig egen utrustning och mat. Hunnebostrand camping är den närmaste campingen.

B&B

Ett annat alternativ är att bo på ett bed & breakfast i Bovallstrand. Det finns flera mysiga och charmiga bed & breakfast i orten, där du kan njuta av en personlig och hemtrevlig atmosfär. Bed & breakfast är ett bra alternativ om du vill ha en mer autentisk och lokal upplevelse av Bovallstrand, och om du vill få tips och råd från värdarna. Bed and breakfast kan dock vara svåra att hitta, särskilt under högsäsong, och du kan behöva dela badrum och andra utrymmen med andra gäster. Förslag på B& B är Bottna inn , Villa Akvarellen och Kustnära Vandrarhem.

Hus och lägenheter 

Ett fjärde alternativ är att hyra ett hus eller en lägenhet i Bovallstrand. Det finns flera webbplatser och appar som förmedlar privat uthyrning av bostäder i orten, där du kan hitta olika typer av boenden som passar dina behov och din budget. Stugsommar är en av dom. Förslag på boende finns nedan i denna artikel. Hus och lägenheter är ett bra alternativ om du vill ha mer utrymme och komfort i din vistelse, och om du vill känna dig som hemma i Bovallstrand. Hus och lägenheter kan dock vara svåra att boka, då det är väldigt populärt. Speciellt högsäsongsperioderna. 

Oavsett vilken typ av boende du väljer, bör du boka ditt boende i god tid, då området är populärt. Sök på Stugsommar direkt för att se om det finns något ledigt hus.

x

Vy över Bovallstrand

Aktiviteter och Upptäckter

Bovallstrand är en plats med många möjligheter för aktiviteter och upptäckter. Här finns något för alla åldrar och intressen.

Utforska naturen

Bovallstrand ligger vid havet och har många vackra stränder och klippor att utforska. Ta en promenad längs kusten och njut av den friska luften och den vackra utsikten. Det finns också många vandringsleder i området, inklusive Kuststigen som tar dig längs Bohusläns kustlinje.

Läs mer: Artikel om vandring i Bohuslän.

Vattensporter

För den som gillar vattensporter finns det många möjligheter i Bovallstrand. Du kan hyra en kajak eller en paddleboard och paddla runt i viken. Det finns också möjlighet att hyra en båt och utforska skärgården på egen hand.

Fiske

Bovallstrand är ett populärt resmål för sportfiskare. Här finns det gott om fisk, inklusive torsk, makrill och lax. Det finns också charterföretag som erbjuder fisketurer. Även om du kanske måste åka en bit utanför samhället. Kanske till nästa samhälle, Hunnebostrand.

Läs mer: Destination Hunnebostrand.

Kultur i Bovallstrand

Bovallstrand har en rik kulturhistoria och det finns många intressanta platser att besöka. Ett exempel är Bovallstrands Hembygdsmuseum, där du kan lära dig mer om områdets historia och kultur. Det finns också många konstgallerier och utställningar att besöka.

Bygdeföreningen i Bovallstrand.

Restauranger

Bovallstrand har inte så många restauranger, men dom som finns är trevliga och håller en god kvalitet. Resturang “Bryggan” nere vid hamnen är den mest kända och dom har en bred meny att välja mellan. Kolla gärna också upp Restaurang Sjöboden. Det är det inte långt till nästa samhälle, Hunnebostrand, som har väldigt många fler restauranger.

Restaurang i Bovallstrand

Vandring i området

Bovallstrand är en idealisk plats för vandring. Området har många vandringsleder som erbjuder fantastisk utsikt över havet och naturen runt omkring. Vandring är ett utmärkt sätt att utforska området och uppleva dess skönhet på nära håll.

En av de mest populära vandringslederna i området är Kuststigen. Denna led sträcker sig längs kusten och erbjuder fantastisk utsikt över havet och de omgivande öarna. Leden är väl markerad och relativt lätt att gå. Bohusleden passerar också här Det finns också flera andra mindre vandringsleder runt om i området som är värda att utforska.

För dem som vill ha en mer utmanande vandring finns det också möjlighet att bestiga Ramsviksberget. Detta är den högsta punkten i området och erbjuder en fantastisk utsikt över hela området. Vandringen upp till toppen är ganska brant och kräver en viss grad av fysisk kondition, men utsikten från toppen är väl värd ansträngningen.

Läs mer: min artikel om vandring i Bohuslän.

Oavsett vilken vandringsled man väljer att följa, är det viktigt att vara väl förberedd. Det är viktigt att ha ordentliga skor och kläder som är lämpliga för vandring. Det är också viktigt att ta med tillräckligt med vatten och mat för att hålla sig energifylld under vandringen.

Sammanfattningsvis är vandring ett utmärkt sätt att uppleva Bovallstrands skönhet och utforska området på ett mer intimt sätt. Med många vandringsleder att välja mellan, finns det något för alla, oavsett om man är en erfaren vandrare eller bara vill ta en promenad i naturen.

Bästa badplatsen i Bovallstrand.

Bovallstrand är känt för sina fantastiska badplatser. Oavsett om du vill sola eller bada finns det många alternativ att välja mellan. Här är några av de bästa badplatserna i området:

  • Bovallstrands hamn: Hamnen i Bovallstrand är en populär badplats bland lokalbefolkningen. Här kan du bada i det kristallklara vattnet och njuta av den vackra utsikten över havet. Det finns också en restaurang där du kan äta något gott efter badet.
  • Kärringeviken: Kärringeviken är en av de mest populära badplatserna i området. Här finns en lång sandstrand och massor av plats att sola och bada. Det finns också en kiosk där du kan köpa glass och andra godsaker.
  • Hällebadet: Hällebadet är en annan populär badplats i Bovallstrand. Här finns en stor sandstrand och massor av plats att sola och bada. Det finns också en grillplats där du kan grilla din egen mat.
  • Stora och Lilla Kornö: Kornöarna är två små öar utanför Bovallstrand. Här finns några av de mest avskilda badplatserna i området. Du kan ta en båt ut till öarna och njuta av det lugna vattnet och den fantastiska utsikten.

Oavsett vilken badplats du väljer, är Bovallstrand en fantastisk plats att besöka om du vill sola och bada.

Kultur och Historia

Bovallstrand är en by med en rik historia och kultur. Byn har funnits sedan medeltiden och har spelat en viktig roll i handeln och sjöfarten i Bohuslän. Här finns många spår av den gamla kulturen och historien som är väl bevarade.

En av de mest imponerande platserna i Bovallstrand är den gamla kyrkan från 1200-talet. Kyrkan är en av de äldsta i området och har en imponerande arkitektur som är väl värd ett besök. Inne i kyrkan finns också många vackra konstverk och detaljer som berättar om byns historia.

En annan viktig del av Bovallstrands historia är fisket. Fiske har varit en viktig näring i byn i flera hundra år och har haft en stor påverkan på kulturen och samhället. Idag finns det fortfarande många fiskare i byn som arbetar med traditionella tekniker och som är en viktig del av samhället.

Bovallstrand har också en rik tradition av hantverk och konst. Många konstnärer och hantverkare har bosatt sig i byn genom åren och har bidragit till en unik kultur och atmosfär. Idag finns det fortfarande många konstnärer och hantverkare i byn som arbetar med allt från keramik och glasblåsning till målning och skulptur.

Sammanfattningsvis är Bovallstrand en by med en rik historia och kultur som är väl värd att utforska. Här finns många platser och traditioner som berättar om byns förflutna och som fortfarande är en viktig del av samhället idag.

Längre in i Bottnaviken ligger Gerlesborg. Dom har en konstskola man kan besöka. Besök också KKV på vägen, för att se fantastiska skulpturer och andans in stenhuggeri-andan.

Utflykter

Bovallstrand är en idealisk plats för en avkopplande semester. Men om du vill ha lite äventyr, finns det också många utflykter att utforska. Här är några av de bästa utflykterna i närheten av Bovallstrand:

  • Kosterhavets nationalpark: Detta är en av de mest populära utflykterna i området. Nationalparken är känd för sin vackra natur och sina många vandringsleder. Besökare kan också ta en båttur och upptäcka det marina livet i området.
  • Nordens Ark: Detta är en djurpark som fokuserar på att bevara hotade djurarter. Besökare kan se allt från vargar och björnar till exotiska fåglar och apor. Det finns också en restaurang och en butik på plats.
  • Hunnebostrand: Denna charmiga fiskeby ligger bara en kort bilresa från Bovallstrand. Besökare kan promenera längs hamnen och titta på fiskebåtarna, eller besöka någon av de lokala restaurangerna för att prova på färsk fisk och skaldjur.
  • Smögen: Smögen är en annan populär fiskeby som ligger i närheten av Bovallstrand. Besökare kan promenera längs Smögenbryggan, som är känd för sina färgglada hus och butiker. Det finns också många restauranger och barer på plats.
  • Nordiska Akvarellmuseet: Detta museum är beläget i Skärhamn och fokuserar på akvarellkonst. Besökare kan se verk av kända konstnärer som Lars Lerin och Karin Mamma Andersson.

Oavsett vilken utflykt du väljer, finns det mycket att se och göra i närheten av Bovallstrand.

Bovallstrand är en bra plats att utgå ifrån vid sin vistelse i Norra Bohuslän. Det är lugnt och trivsamt och det går att handla sin dagliga mat där. Det är rekommenderat att planera dagsutflykter till andra ställen längs med kusten, då Bovallstrand inte har något större aktivitetsutbud. Förutom fantastiskt bra badplats. 

Om man önskar högre tempo på sin semester, kanske Bovallstrand inte är platsen för dig. Men, det är inte långt till exempelvis Hunnebostrand eller Smögen om du vill festa loss någon kväll.

Hotell att boka i närheten. Sök själv.

Hotels.com är en av de större aktörerna på marknaden inom onlinebokning och har ett stort utbud av boenden att välja mellan. Nedan hittar du bilder på hotell i närheten av Bovallstrand, som du kan läsa om. Du kan också använda dig av hotels.com “sökruta” om du vill söka efter ett specifikt boende själv

Hotels.com är en samarbetspartner. Vilket innebär jag kan erhålla en ersättning, utan extra kostnad för dig. Men, du kan eventuellt erbjudas rabatter och förmåner på deras webbsida. Eventuell ersättningen kan hjälpa mig att underhålla denna webbsida och jag kan fortsätta att skapa artiklar som denna du nu läser. 


Intressanta hotellrum i närheten.

Hotell Kungshamn vid glasvägg

Hotell Kungshamn Suits

  • 2 Sängar

  • 4 Ankare

Smögen Havsbad hotellrum

Smögen Hafvsbad

  • 2 Sängar

  • 4 Ankare

Denna webbsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida, accepterar du att vi använder cookies.  Lär dig mer

sv_SE