HAMNESKÄR

bild på Fjällbacka

Hamneskär – med Paternoster fyr som en pärla i havsbandet

Har du någonsin drömt om att besöka en liten ö i skärgården, där du kan njuta av naturen, historien och havet? Då är Hamneskär utanför Marstrand ett perfekt resmål för dig. Här kan du läsa mer om vad som väntar dig på denna charmiga plats.

🗣 Sidan innehåller annonslänkar från samarbetspartner.

Kort berättelse om platsen

Hamneskär är en liten ö som ligger cirka 15 kilometer väster om Marstrand. Ön har varit en fyrvaktarplats sedan 1886, då den berömda Paternoster-fyren byggdes på öns högsta punkt. Fyren är fortfarande i drift och är en av Sveriges mest kända fyrar. Ön har också en spännande historia som bland annat innehåller skeppsbrott, smugglare och kungliga besök.

Övernattning kan ske på Hamneskär

Om du vill stanna över natten på Hamneskär har du ett enda alternativ – Pensionat som startade upp igen år 2020 av några eldsjälar. Här kan du känna dig som hemma i den maritima miljön. Pensionatet har också en egen båt som hämtar och lämnar gäster vid Rönnäng och Marstrand.

Om du inte vill eller det inte finns ledigt boende på Hamneskär, då är bra alternativ att boka in sig på Marstrand Havshotell, Grand Hotell eller Nautic Hotell. Därifrån kan du då enkelt ta en dagstur ut till Hamneskär. På Marstrand finns sedan mycket olika aktiviteter som du även kan gör, förutom besöket på Hamneskär och Paternoster fyr.

Du kan vandra, men inte så långt

Hamneskär är inte så stor, men det finns ändå möjlighet att vandra runt ön och upptäcka dess skönhet. Du kan följa den markerade leden som tar dig runt hela ön på cirka en timme. På vägen kan du se olika växter, fåglar och klippformationer. Du kan också ta dig upp till fyren och njuta av den fantastiska utsikten över havet och skärgården.

Pater Noster Marstrand

Badar bör du, men tänk på var.

Det kan vara lite svårt att bada på Hamneskär, eftersom det är djupt och strömt runt ön. Men inne i den lilla hamnen är det grundare och lugnare, och där finns en badstege som du kan använda. Om du bor på pensionatet kan du också låna en repstege som du kan hänga ut från klipporna. Det är friskt och fräscht vatten så långt ut i havsbandet, så det är en uppfriskande upplevelse att ta ett dopp.

Ett annat tips är att kolla in badplatser via webbsidan badkartan.se

Tips vad man kan göra

Ett måste när man besöker Hamneskär är att besöka Paternoster-fyren. Den är öppen för allmänheten under sommaren, och du kan gå upp i tornet och se hur fyren fungerar. Du kan också se en utställning om öns historia och fyrens betydelse för sjöfarten. Utsikten från fyren är helt otrolig, och du kan se ända till Danmark vid klart väder.

Restauranger finns, men inte många

Om du blir hungrig på Hamneskär finns det ett mindre café och en restaurang som serverar delikat mat från havet. Caféet har öppet under dagen och erbjuder fika, smörgåsar och glass. Restaurangen har öppet på kvällen och serverar trerättersmenyer med råvaror från lokala producenter. Du kan välja mellan fisk, skaldjur eller vegetariskt, och njuta av maten i den vackra matsalen eller på terrassen med utsikt över hamnen.

Så här tar du dig till Hamneskär

Om du har egen båt kan du ta dig till Hamneskär genom att följa sjökortet och lägga till i den lilla hamnen. Om du inte har egen båt kan du ta dig till Rönnäng eller Marstrand med bil, buss eller tåg, och sedan boka plats på pensionatets båt som går flera gånger om dagen under högsäsongen. Resan tar cirka 40 minuter från Rönnäng och 20 minuter från Marstrand.

Läs mer. Resmål Marstrand

Läs mer. Vandra på Dyrön

Hus i Bohuslän

Tryck på bilden

BOENDE

kvinna på klippor

Tryck på bilden

AKTIVITET

Titta på karta

Tryck på bilden

UPPLEVELSE

table, bar, restaurant-3084384.jpg

Tryck på bilden

RESTAURANG

Bilod på granitberg i Bohuslän

Tryck på bilden

RESMÅL

Denna webbsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida, accepterar du att vi använder cookies.  Lär dig mer

sv_SE