GULLHOLMEN

Gullholmen och Hermanö – två pärlor i Bohuslän

Om du vill uppleva den genuina skärgårdskänslan i Bohuslän, ska du besöka Gullholmen och Hermanö. Dessa två öar ligger nära varandra, men har olika karaktärer. Hermanö är den större ön, med mer bebyggelse och aktiviteter, medan Gullholmen är den mindre och mer pittoreska ön. Här är några tips på vad du kan göra på dessa vackra platser.

🗣 Sidan innehåller annonslänkar från samarbetspartner.

Övernattning flera varianter.

Om du vill stanna över natten på Gullholmen eller Hermanö, har du flera alternativ. Det mesta sker genom privat uthyrning av stugor, rum eller lägenheter. Du kan hitta mer information om detta på Stugsommar, som har bra utbud av alternativ för boende i hus och lägenheter. Hotels.com har också en del intressanta hus att hyra, kolla upp pris om det är ledigt för att hyra här.

Du kan vandra såklart.

Om du gillar att vandra i naturen, kommer du att älska Hermanö naturreservat. Det är ett av de större naturreservaten i Bohuslän, och har en varierad och spännande terräng. Du kan välja mellan olika vandringsleder, som är markerade med färgade prickar. Vissa leder är enkla och platta, medan andra är mer avancerade och kuperade. På vägen kan du njuta av den fantastiska utsikten över havet, klipporna, skogen och ängarna.

Badar gör du bäst på dessa ställen

Om du vill ta ett dopp i det salta vattnet, har du flera badplatser att välja mellan på Gullholmen och Hermanö. Här är några av dem:

Ångbåtsbryggans bad. Detta är ett populärt badställe på Gullholmen, som ligger bakom färjekajen. Här finns badstegar som gör det lätt att komma i och upp ur vattnet.

Klippbad på nordvästspetsen. Detta är ett mer äventyrligt badställe på Hermanö, som ligger längst ut på ön. Här finns en badstege som leder ner i havet, men det kräver lite mod att hoppa i från klipporna. Det är också en bit att gå över en höjd för att komma hit.

Gullholmsbaden. Detta är en semesteranläggning på Hermanö, som erbjuder boende och bad. Här finns en lång brygga med solstolar och parasoller, samt en liten sandstrand för de yngre.

Grindebackens Badplats. Detta är favoriten för barnfamiljer, eftersom den har en långgrund och sandig strand. Den ligger på södra sidan av Hermanö, nära Grindebackens hamn.

Tips om vad du kan göra.

Förutom att vandra och bada, finns det mycket annat att se och göra på Gullholmen och Hermanö. Här är några förslag på det som utmärker Gullholmen och är värt att nämna.

Naturen. Både Gullholmen och Hermanö har en fantastisk natur, med klippor, hav, skog och ängar. Du kan vandra i Hermanö naturreservat, som är ett av de större i Bohuslän, och njuta av den varierade och spännande terrängen. Du kan också bada på någon av de många badplatserna, som har olika karaktärer och lägen. Eller bara sitta och titta på den vackra utsikten över skärgården från Lotsutsikten.

Kulturen. Gullholmen och Hermanö har en lång och rik historia, som du kan lära dig mer om på de två museerna Skepparhuset och Stenstugan. Skepparhuset visar hur livet var för sjömän och fiskare förr i tiden, medan Stenstugan visar hur stenhuggare arbetade med granit från Hermanö. Du kan också flanera på Gullholmen bland alla små hus som ligger huller om buller, och känna den unika charmen med Sveriges äldsta fiskeläge.

Maten. Gullholmen och Hermanö har några restauranger och caféer som serverar god mat och dryck, med lokala råvaror och smaker. Du kan äta fisk, skaldjur, kött eller vegetariskt, samt fika eller dricka något gott. Du kan välja mellan enklare eller finare alternativ, beroende på vad du är sugen på. Oavsett vad du väljer, kommer du att få en kulinarisk upplevelse i skärgårdsmiljö.

– Flanera på Gullholmen bland alla små hus som ligger huller om buller. Gullholmen är Sveriges äldsta fiskeläge, och har en unik charm med sina smala gränder, vita hus och blommande trädgårdar.

– Besök Skepparhuset och Stenstugan. Detta är två museum som berättar om öarnas historia och kultur. Skepparhuset visar hur livet var för sjömän och fiskare förr i tiden, medan Stenstugan visar hur stenhuggare arbetade med granit från Hermanö.

– Njut av Lotsutsikten. Detta är en fin plats för att spana ut över Bohuslän och skärgården. Den ligger på en höjd på Hermanö, och har en utsiktsplattform med informationstavlor.

Restaurangerna på Gullholmen

Om du blir hungrig eller sugen på något gott, finns det några restauranger och caféer att välja mellan på Gullholmen och Hermanö. Här är några av dem:

Gullholmen hamncafé. Detta är en enklare restaurang som ligger bakom färjekajen på Gullholmen. Här kan du äta smörgåsar, sallader, pajer, glass och fika.

Gullholmen Krog. Detta är en lite finare restaurang som ligger vid hamnen på Gullholmen. Här kan du äta fisk, skaldjur, kött och vegetariskt, samt dricka vin och öl.

Hermanö Havsveranda. Detta är en modern och elegant restaurang som ligger vid vattnet på Hermanö. Här kan du äta gourmetmat med lokala råvaror, samt njuta av den vackra utsikten.

Så här tar du dig till Gullholmen.

Om du vill åka till Gullholmen eller Hermanö, kan du ta färja 382 från Tuvevik. Färjan går flera gånger om dagen, och tar cirka 20 minuter till Gullholmen och 25 minuter till Hermanö. Du kan se tidtabellen här: https://www.vasttrafik.se/farja/382/. För att komma till Tuvevik kan du ta buss 371 från Ellös eller Varekil. Bussen går också flera gånger om dagen, och tar cirka 15 minuter från Ellös och 25 minuter från Varekil. Du kan se tidtabellen här: https://www.vasttrafik.se/buss/371/. Om du åker med bil kan du parkera den vid Tuveviks färjeläge. Det finns både korttidsparkering och långtidsparkering, men tänk på att det blir billigare om du ställer bilen längre bort från färjan.

Hoppas du har fått lite inspiration för att besöka Gullholmen och Hermanö. Det är verkligen två pärlor i Bohuslän som är värda ett besök!

Läs mer. Resmål Marstrand

Läs mer Resmål Hamneskär

Läs mer. Resmål Klädesholmen

Hus i Bohuslän

Tryck på bilden

BOENDE

kvinna på klippor

Tryck på bilden

AKTIVITET

Titta på karta

Tryck på bilden

UPPLEVELSE

table, bar, restaurant-3084384.jpg

Tryck på bilden

RESTAURANG

Bilod på granitberg i Bohuslän

Tryck på bilden

RESMÅL

Denna webbsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida, accepterar du att vi använder cookies.  Lär dig mer

sv_SE