Hummerfiske
Västkusten förknippas ofta med trevligheter som hav, båtar och god fisk. I fisk ingår också skaldjur, där också hummer ingår. Även om jag är uppväxt på västkusten och anser mig väl bevandrad med och erfarenhet av ätande av fisk och skaldjur, så har jag inte stor erfarenhet av att äta hummer.
Hummerfångst bland kobbar och skär
En dag i höstas när säsongsfisket av hummer hade dragit igång, behövde en god vän till mig hjälp med att lättja sina hummerburar. Det lät såklart spännande tyckte jag, så jag tackade direkt ja att hjälpa till med detta. Så, vi satte av med hans lilla båt från den gamla bryggan, ut mot kobbarna längst ut i skärgården där hummerburarna legat i sedan några dagar. Väl framme drog jag upp de cirka 20 kilo tunga burarna, bur efter bur. Några hade hummer i buren andra var tomma. Det skulle mätas och ordnas och till slut var det bara kvar någon hummer i båten som vi kunde ta med hem. Det var alltså inte en lyckad hummerfångstdag, men det var desto bättre dag för krabba. För det var många krabbor som också hittat in till den goda maten som var agnad i burarna. Så det blev även ett gäng krabba med in till land denna dagen.
Men, det som var det fantastiska med vår tur var att man fick vara med om spänningen att dra upp dessa burar och se om det var någon fångst. Samt att vara där ute på havet, där man bara kunde tänka på där och då. Då var allt annat på land som bortblåst. Inga stressande telefonsamtal eller andra måsten.
Turen hem gick smidigt och vi skiljdes åt för att igen kliva in i vardagens bestyr.
Hummermiddag alá naturell
Några veckor senare och förmodligen flertalet båtturer ut för att lättja sina burar kontaktade min vän mig och min fru för att bjuda in till hummermiddag. Det visade sig att han hade haft bättre lycka med fångsten de senare båtturerna och att dom nu hade ett antal humrar som behövde ätas. När väl kvällen kom och magen förberett sig för middag, vandrade vi över till grannen, nyfikna på kvällen.
Jag har ätit hummer som gratinerats och tillagats på många sätt, men aldrig i princip helt naturell. Jag har tyckt om hummer även tidigare, men, vilken smakresa vi fick uppleva denna kväll. Att få äta hummer som för bara några timmar sedan fiskats upp ur havet, kokats i lätt saltat vatten och med några hemliga “Bohuslänska kryddor”, var något som aldrig tidigare hade upplevts. Vi åt sedan hummern nästan helt naturell, med några få tillbehör av en dressing, samt en kryddig mangosalsa.
Vi fick lära oss att hitta allt som är ätbart på en hummer. När jag kände mig klar och tyckte att jag ätit allt ätbart, visade dom hur jag kunde hitta mat bakom benen, i benen och i spröten. Vi satt i flera timmar med denna halva hummer och blev väldigt mätta. Det är klart att det goda vinet och trevliga sällskapet gjorde sitt också. Detta var en kväll jag sent skall gömma.
Så, det är verkligen att rekommendera att komma sig ut på havet, dra upp hummerburar, koka och sedan äta sin fångst. Det är klart att det är fantastiskt om det finns hummer för alla, men att komplettera med krabbor fungerar säkert det också.
Regler och krav vid fiske av hummer
Hummerfisket sker på hösten, slutet september till 30 november. Det finns en massa regler kring detta med att fiska hummer, vilket det går att läsa om hos Havs och vattenmyndigheten.
Eftersom det fiskas så långt ut på hösten är det fort hänt att vintern kommer nära in på. Detta kan man ofta se när man åker omkring bland de små Bohuslänska samhällena, där hummertinorna blivit kvar i båten eller på bryggan. Men, det är väl bara charmigt och Bohuslänskt tänker jag.
Att fiska hummer och sedan äta den på hösten, är också ett bevis på att Bohuslän har kvalitet även utanför de varma sommarmånaderna. Så, det är rekommenderat att besöka Bohuslän även höst, vinter och vår, för du får ofta fina upplevelser även då. Besök gärna vår sida med vinterbilder av Bohuslän under de kalla månaderna. Samt, läs om Hunnebostrand, där hummerakademin valt att förlägga sitt säte.
Bp#9